Kunstenaars

Ada Breedveld

"L" amore per la musica"

L Vergroten
L

Details

Gegevens van "L" amore per la musica"

 

Techniek Acryl op linnen

Jaar 2000

Afmeting 180 x 280 cm

Prijs€ 8950.00

KunstUitleen€ 278.50 p/mnd waarvan u € 189.00 spaart

KunstKoopRegeling25% Aanbetaling restant in 10 of 20 termijnen

Vraag direct een proefplaatsing aan

Biografie van

Ada Breedveld

Ada Breedveld is een Amsterdamse kunstenares met een opvallend kekke Rotterdamse - opgestroopte mouwen! - mentaliteit. Zij heeft haar atelier op Bickerseiland in Amsterdam. Uit haar werkplaats gaat een bonte stroom kunstwerken, schilderijen, grafiek, bronzen, etsen en olifanten, de wijde wereld in.

Ada heeft zichzelf het vak geleerd. Was nooit op een academie of overeenkomstige opleiding. Zo lang zij zich kan herinneren tekende en schilderde zij de ganse dag. In een schoolrapport uit 1959 van de Tweede Christelijke Huishoud- en Industrieschool lezen we dat klasselerares Juffrouw Lolkema schrijft: “Ada moet zich op school veel meer aan de les geven en niet steeds proberen te tekenen onder de les". Maar Ada zette haar zin door, van jongsaf wilde ze schilderes worden. En dat lukte. School? Nee, liever niet. Ada houdt niet van school en ook niet van schools. Het leven zelf werd haar universiteit.

 

Ada begon in de jaren zeventig in Rotterdam te exposeren en kreeg direct een eervolle prijs. Maar het was zwoegen en ploeteren geblazen om het hoofd boven water te houden. Ada was daarom ook een paar jaar postbode om geld te verdienen.

 

In die tijd liet zij zich geboeid inspireren door het surrealisme - een kunstrichting waarbij niet de zichtbare werkelijkheid buiten ons maar de fantasie vanuit ons diepste innerlijk (dromen bijvoorbeeld) ijkpunt voor kunst moet zijn. Gaandeweg vond ze haar eigen zo typerende stijl en thema: de imposant-aanwezige grote Vrouw.

Zij wordt iconografisch verbeeld als de sublieme levenskunstenaar. Met een lied op de lippen, een glas in de hand, een vogeltje in de blauwe lucht, bij de lustige accordeon en op de grote tuba, zo varen haar scheepjes voorbij!